Nejlepší malé pivovary v Čechách

Jen málokterý národ může říct, že jeho kulturu definuje pivo! My, Češi, toto štěstí máme. Patříme k největším konzumentům piva na světě. Aby ne, když naši malou zemi proslavil po celém světě Plzeňský prazdroj. Velké pivovary chrlí statisíce hektolitrů každý měsíc. Ale protože si rádi opravdu pochutnáme a nebojíme se zkoušet nová piva, vzniká zde obrovský prostor pro soukromé pivovary malých rozměrů. Ty sice nedokáží zásobovat celou zemi, za to si dávají záležet na kvalitě. Které z nich jsou u nás nejvyhlášenější?
vaření piva

Pivovar Clock

V historické budově na náměstíčku malého města Poštejn se vaří pivo, které zde můžete rovnou ochutnat v podnikové restauraci. Jejich piva se vyznačují opravdu velkou hořkostí. Vaří zde také například velmi silné šestnáctistupňové pivo zvané No Idols. Většinou bývají tato piva velmi drahá, tady ale dostanete půllitr za krásných 40 korun.

Pivovar Krajinská 27

Českobudějovické náměstí je jen coby kamenem dohodil. Pivovar zde vznikl poměrně nedávno, asi před pěti lety. V prostorách měšťanského domu si můžete výrobu z části prohlédnout, jelikož jedna ze stěn je prosklená. Pivovar je spojený s restaurací, která patří k tomu nejlepšímu, co můžete ve městě navštívit (minimálně z gastronomického hlediska).
pivní výčep

Tlustý netopýr

Tak tohle je fakt nářez. Už samotný název vás nutí ptát se, co to, sakra, je?! A stejně tak jejich pivo. Název je obchodní značkou piva, kterou vaří pivovar Antoš ve Slaném. Jejich dvanáctistupňový Antošův ležák získal spoustu českých i mezinárodních ocenění. Bezkonkurenčně nejsilnějším s arsenálu piv je ale právě Tlustý netopýr – hořká sedmnáctka.

Břevnovský klášter

Klášterní pivovar Svatého Vojtěcha navazuje na opravdu velmi dlouhou tradici. Ta sahá až do desátého století. V Břevnovském klášteře mniši vařili pivo již v roce 993. Ochutnat můžete anglickou IPU, ruský imperiální stout či pivo s příchutí čokolády.
Malé pivovary neodmyslitelně patří k české pivovarské kultuře. Nejde snad ani vypsat všechny, jelikož neustále rostou další. Češi zkrátka umí vařit pivo, a to jak ve velkém pro celý svět, tak v malém – třeba jen pro jednu vesnici!