Google

Jedná se o společnost se sídlem v Mountain View v Silicon Valley (česky Křemíkové údolí) v Kalifornii. Obrat činí skoro 100 miliard amerických dolarů, vlastní kapitál je 81 miliard amerických dolarů. Sčítá nad 85 000 zaměstnanců. Slouží nám jako vyhledávač, operační systém, webmail, má vlastní mapy, vyvíjí vlastní aplikace třeba do smartphonů, poskytuje cloudové úložiště a provozuje i internetové obchody. Mezi jeho produkty patří smartphony, tablety i notebooky. Nejen vše vyjmenované má na triku americká společnost. Kompletně jej vlastní americký konglomerát Alphabet Inc.
postavený tablet
Dnes už má i dceřiné společnosti, nejznámější je YouTube, navigační mapy Waze, společnost vydělávající na mobilních reklamách AdMob. Nezmínila jsem nejklasičtější aplikace, kdy majitel vyplývá už ze samotného názvu, takovým příkladem jsou Google překladač, Google mapy, Gmail či cloudové úložiště Google Disc.
Společnost byla založena 4. září 1998, zakladatelé jsou Larry Page a Sergey Brin. Dnes je firma známá celosvětově, dokonce pokud použijete i před svými prarodiči sloveso „vygooglit“, tak budou vědět, o co jde. Sami už to asi neumí, ale ví, co to znamená.
Denně odpovídá na více než 2 miliardy otázek, jelikož se používá i jako encyklopedie. Když někdo něco neví, napíše do vyhledávače svou otázku a odpověď se mu dostane do několika vteřin. Od roku 2009 je Google součástí PRISM, což je bezpečnostní program Národní bezpečnostní agentury Spojených států amerických zaměřující se na sledování elektronické komunikace.
pc a mobil venku na stole
Díky jeho rozšíření získává i mnoho kritik, avšak nebyl nalezen lepší webový prohlížeč, než je právě Google. Myslím si, že je populární díky své jednoduchosti. Největší stížnosti se ozývaly v Číně, jelikož některé normy porušovaly tamní zákony.
Byla snaha vytvořit vyhledávače, které Google předčí alespoň v něčem, ale žádný takový si nenašel oblíbenost jako právě on. Takovými příklady jsou český Seznam, vyhledávač Yahoo! či Bing.